logo-type

Haberler

İLK BİLMER OFİSİ GAZİANTEPTE AÇILDI

İLK BİLMER OFİSİ GAZİANTEPTE AÇILDI

Gaziantep’teki ilk Bilgi Merkezi’nin açılış töreni, üst düzey yerel, ulusal ve uluslararası yetkililerin katılımıyla, Gaziantep Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği binasında yapıldı.

GESOB BİLMER olarak anılan Bilgi Merkezi, birliğin hizmet sunum ve erişim kapasitesinin güçlendirilmesi yoluyla, kayıt dışı işletmelerin ve çalışanlarının kayıt altına alınmasını destekleyecek.

Bilgi Merkezi ayrıca, işgücü piyasasını düzenleyen kural ve düzenlemeler konusunda farkındalıklarını artırmak için esnaf ve sanatkârlara ve çalışanlarına rehberlik ve danışmanlık hizmeti de sunuyor. Ayrıca Suriyeli ve Türk çalışanları ve iş arayanları eğitim ve istihdam olanaklarına yönlendirmekle kalmıyor, aynı zamanda Geçici Koruma Altındaki Suriyelilere yönelik çalışma izni başvuru desteği sağlıyor. Bu sayede Bilgi Merkezi, danışmanların gerçekleştirdiği saha ziyaretleri yoluyla esnaf ve sanatkârlar ile diyaloğun güçlendirilmesine katkı yapıyor.

ILO Türkiye Direktörü Numan Özcan açılış konuşmasında “İnsana yakışır çalışma koşulları her yerde herkes için önem taşımaktadır. Ortaklarımızla yakın iş birliği içinde, artan nüfus nedeniyle hizmet baskısının oluşması ve diğer yanda COVID-19 küresel salgını yüzünden, ihtiyaçların arttığı her yerde işletmeleri ve işleri destekliyoruz. Hizmetlerin herkes için erişilebilir olmasını sağlamak ve “olsun da nasıl olursa olsun” türünden işlerin ve işletmelerin değil, yalnız insana yakışır işlerin yaratılması ve muhafazası için kurumların kapasitesini güçlendirmeye devam edeceğiz. Böylelikle, insana yakışır işler bizlerin onur, huzur, ekonomik kalkınma ve başarı duygusu içinde yaşamamıza olanak tanıyacaktır” dedi.

Türkiye’nin dünyada en yüksek mülteci nüfusuna sahip ülke olduğunu hatırlatan KfW Kalkınma Bankası Ülke Direktör Yardımcısı Melih Çadırcı, “KfW Kalkınma Bankası olarak, Türkiye’deki mülteciler ve ev sahibi topluluklara yönelik bugüne dek ve halen devam eden projeler kapsamında yapılan finansal desteğimiz 1 milyar Euro’ya ulaşmıştır. Projemiz, kurumumuzun en önemli projelerinden biridir ve bugüne dek önemli katkılarda bulunmuştur. Bilgi farkındalığın artmasını sağlayan en önemli araçtır. Gaziantep’teki kayıtlı istihdamın artışına katkıda bulunacak bilgi merkezimiz de hem desteğe ulaşacak işletmeler hem de kayıtlı istihdamla vergiye ulaşacak devlet kurumları için iki taraflı fayda sağlayacaktır” değerlendirmesinde bulundu.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Uluslararası İşgücü Genel Müdürü Sadettin Akyıl, “Ülkemiz, göçün geçiş ülkesiyken, hedef ülkesi haline gelmiştir. Göç edenlerin en önemli arayışı istihdam ancak kayıt dışı istihdam önemli bir sorunumuz. Çalışmalarımızda kayıt dışı istihdam ile mücadele konusunda büyük adımlar attık. Bu bilgi merkezleri sayesinde yerel işgücünün dengesini gözeterek, hangi sektörlerde ihtiyaca binaen başvuru yapılması gerektiğini bu bilgi merkezleri sayesinde doğru bir şekilde yönlendireceğiz” dedi.

GESOB Başkanı Ömer Küsbeoğlu, “Bugün açılışını yaptığımız bilgi merkezimiz, çalışmaları ile ilimizde kayıt dışı işletmelere ve çalışanlara teknik ve mali destek vererek ilimizde tüm kayıt dışılığı en düşük seviyelere çekmenin gayreti içerisinde olacağız” dedi.

Türkiye Esnaf ve Sanatkârlar Konfederasyonu (TESK) Genel Sekreter Yardımcısı Sinan Özkan da bilgi merkezinin, nitelikli işgücünün artışına katkı sağlayacağı değerlendirmesinde bulundu.

Açılışa katılan Gaziantep Valisi Davut Gül ise bilgi merkezinden yapılacak yönlendirmeler ile işgücü piyasasına desteğin ve kayıt dışı çalışmayla mücadelenin güçleneceğine vurgu yaptı.

Bilgi Merkezi, ILO Türkiye Ofisi tarafından, Gaziantep Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği bünyesinde ve ortaklığında, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı (ÇSGB) Uluslararası İşgücü Genel Müdürlüğü (UİGM) ile yakın işbirliği ve Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonu (TESK) koordinasyonunda uygulanan “Geçici Koruma Altındaki Suriyeliler ve Türk Vatandaşları için İnsana Yakışır İşlerin Desteklenmesi Projesi ” kapsamında kurulmuştur. Proje, KfW Kalkınma Bankası aracılığı ile Almanya Federal Cumhuriyeti tarafından finanse edilmektedir.

Gaziantep’te açılan BİLMER'e ek olarak, proje kapsamında 2022 yılının sonuna kadar diğer esnaf ve sanatkârlar odaları birlikleri bünyesinde dokuz yeni bilgi merkezi daha kurulacak. Kayıt dışı işletmeler için 10.000 kez işgücü piyasası danışmanlığı ve kayıt dışı işletmeler için 2.400 kez kayıtlılığa geçiş danışmanlığı Türkiye'nin birçok ilinde BİLMER ofisleri aracılığıyla sağlanacak. BİLMER yararlanıcılarının yüzde 10’u için de kayıtlı istihdama geçişte mali destek ile sağlanacak.

Ekli Görseller